PRIVATEKONOMI.RN-PROJEKT.SE

 

 

 

 

några sedlar.jpg

Några hundra kronor i extrainkomst kan växa till ett väldigt stort sparande efter några år.

 

några kronor.jpg

Om du tjänar några kronor varje gång du köper en alternativ produkt så blir det väldigt mycket pengar i längden. Försök alltid köpa den alternativa – några kronor billigare produkten.

 

Gör så här:

·        Skapa ett extrakonto som du inte kollar på så ofta, kom ihåg ”ALLTID RÄNTA”.

·        Låt extra inkomster gå in på kontot t ex ett extrajobb, en skatteinsättning, någon annan utbetalning eller dylikt.

·        Se till att dina pengar alltid ”jobbar” att de alltid ligger mer ränta, t ex ränta på lönekontot.

·        Handla med betalkort med återbäring och få 0,5% - 1% på allt du handlar, utan att du behöver göra något.

·        Använd refunder och andra cashbacktjänster tillsammans med ditt betalkort – dubbel eller mångdubbel återbäring.

 

 

De små inkomsterna

 

Tvärtemot vad många säger så menar jag att det är de små inkomsterna som gör att du får en bättre privatekonomi. Många bäckar små är ett klassiskt ordspråk och det har funkat för mig.

 

De flesta människor resonerar så här: Jag har inte råd att spara något, mina pengar går bara runt varje månad. Och så är det nog i många fall.

 

Men visst sjutton kan de flesta av oss kanske sätta av typ 200-500 kr till ett annat sparkonto varje månad. Det handlar ju bara om mindre förändringar av dina levnadsvanor, dra in på något på helgen, en öl mindre på krogen, något onödigt inköp mindre bara så har vi dem pengarna.

 

Jag gjorde så här en gång i tiden, jag hade ett ordinarie jobb som jag betalade alla mina kostnader med och sparade lite ifrån, men det var inte det väsentliga. De väsentliga var att jag hade ett extrajobb 2-3 dagar i månaden där jag tjänade lite extra pengar som fick gå in på ett annat konto i en annan bank. Jag kollade inte det kontot så noga. 2-3 dagars jobb en månad kan vara alltifrån 1000-2000 kr efter skatt extra i månaden, det är en liten uppoffring för att få ett bra sparande. När man efter 1-2 år tittar på det kontot som man inte brytt sig om att kolla på så finns där ett rejält överskott med pengar.

 

Alltså är iden: Starta ett konto med en HÖG bra ränta i en annan bank eller i banken du använder. Sätt in någon extrainkomst där, det är bara att anmäla kontonumret till den arbetsgivaren/myndigheten eller vad det är. Det behöver ju inte vara en extrainkomst, det kan ju vara delar av ett barnbidrag, skatteinsättning eller något annat. Men principen är, låt det kontot vara och rör det inte, titta inte så mycket på det, eller dölj det i internetbanken. Efter något år kan du bli väldigt förvånad över hur lite uppoffring du har behövt göra för att ändå ha sparat rätt så mycket pengar. Då kanske du tycker att det är kul och så kan du utveckla ditt intresse för att spara pengar t ex till en semesterresa eller något annat.

 

Men principen är den, de små inkomsterna, de som ändå inte skulle spela oss så stor roll om vi hade eller inte kan med lätthet sparas undan och bli en väldigt stor buffert efter ett tag. Utan att du har behövt ändra någonting i din ordinarie levnadsföring. Jag märke efter ett tag att jag inte bara hade byggt upp en tillräcklig buffert, jag hade sparat mer än vad jag någonsin hade kunnat tro, och dem pengar ”jag inte behövde för tillfället” är väldigt många än idag, jag behöver dem fortfarande inte för tillfället. Helt plötsligt hade jag 80.000 på ett konto och jag kunde inte fatta hur det hade gått till, för speciellt snål var jag inte på den tiden. Men jag jobbade lite ”extra” när jag pluggade och vissa delar fick gå in på ett annat konto.

 

En annan ide är också att använda sparappar som t ex Dreams som slumpvis varje månad drar några kronor från ditt konto utan att du märker det. Det blir också pengar. Nackdelen med Dreams är att kontot de pengarna går till har en låg ränta 0,1%.

 

Jag skall återknyta till de små inkomsterna allt eftersom på de olika sidorna.

 

Tidigare rekommenderade jag att spara pengar i en burk eller sedlar i en bok, det gäller inte längre. Se till att pengarna jobbar för dig ”ALLTID RÄNTA” är en bra princip.

 

Överallt finns ”små” inkomster att hitta, leta och hitta dessa, spara dem på ett konto med ränta.

 

Så här handlar du…

tillbaka.jpg                       2019 © ROBERT NYBERG för RN-PROJEKT