PRIVATEKONOMI.RN-PROJEKT.SE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gris_telefon.gif

Var aktiv, ring runt och använd olika jämförelseajter för att hitta det bästa alternativet för dig.

 

gris_studentpaket.gif

 

Klarar du dig utan ett fysiskt bankkontor? Varför skall du då betala för det? Skaffa en bank som erbjuder enbart internet kontor istället.

Var aktiv, blanda och ge…

 

Genom att lägga några timmar på att gå igenom olika sparanderäntor och banker, olika erbjudanden osv så kan man ganska lätt spara stora pengar.

 

Jag tycker inte det är en bra idé att samla all sin ekonomi på ett ställe. Jag rekommenderar istället plocka russin ur kakan metoden. Ha pensionssparande och fondsparande på ett ställe, ha din bank på ett ställe, ha ett separat betalkort från en bensinkedja (tex OKQ8).

 

Generellt kan man säga att tiden när man bara hade en bank är passe, den är förbi. Idag har de flesta 3-4 olika banker eller finansinstitut. Och det är lönsamt. Genom att dribbla dig runt i djungeln så kan du komma ut ur den helt utan att betala avgifter för någonting.


Till exempel:

·         Ha bankkort och lönekonto hos Forexbank (gratis bankkort och ränta på kontot, gratis betalservice).

·         Ha fond eller pensionsdepå hos t ex Avanza eller Nordnet (det är väldigt låga avgifter eller inga alls).

·         Ha ett betalkort som är gratis och som du får betalt för att använda (t ex OKQ8 eller Shell).

·         Ha sparkonto hos ett finansmarknadsinstitut men kontrollera att insättningsgarantin gäller, Bluestep, Timefinans eller Hoistspar brukar ha höga och förmånliga räntor.

·         Blanda och ge, bank på ett ställe, kort på ett ställe, sparande på ett tredje, pensionssparande hos ett fjärde. Undvik avgifter och ifrågasätt alla avgifter. Det är inga problem att samordna alla tjänster heller, de flesta företag erbjuder autogiro eller E-faktura så det spelar nästan ingen roll att du har spridit dina saker (jo det spelar stor roll för dig och för dina pengar).

·         Ring runt och använd olika jämförelsesajter för att se vad som är bästa och billigast för dig. Acceptera inga ”dåliga” dealar.

·         Kom ihåg att om några kan ge ut en tjänst gratis så kan inte tjänsten vara särskilt dyr att producera, är det då okej att betala för den någonannanstans?

 

För att säga en sanning, i Sverige är bankkunderna vana att betala för en massa tjänster man inte använder (och det verkar vara helt okej för de flesta?), samma sak är det med en massa andra saker. Företagare och entreprenörer tycker ofta att dem inte vill betala för sådana tjänster som dem inte själva använder, men tycker däremot att privatpersoner skall göra det. Men det finns ingen anledning för privatpersoner att göra det heller.

 

Behöver du inget fysiskt bankkontor för dina bankärenden, välj då inte en bank med kontor och betala passivt för en massa som du inte använder, välj en bank utan kontor osv. Samma tankesätt kan du ha inom det mesta. Egentligen kan vi välja denna metoden i allt utom skattesystemet och det kanske är tur det?

 

Svenska bankkunder är väldigt ”passiva” och ”bekväma”, dem klagar gärna på bankerna men gör ingenting själva åt situationen. Inte förrän den dagen ca 1 miljon kunder byter från Storbankerna till Nischbankerna så kommer vi att få en fungerande konkurrens på bankmarknaden. Problemet med konkurrensen på bankmarknaden är inte bankerna –utan kunderna som inte byter.

 

Rörligare kunder skulle skapa bättre villkor för alla och pressa bankerna till att förbättra sig och på det sättet tvinga fram en konkurrenssituation som alla skulle tjäna på i slutändan.

 

Börja redan idag med ett nytt tankesätt:

·         Var aktiv, blanda och ge, hitta bästa dealen för dig och acceptera inga dåliga saker.

·         Istortsett det mesta kan du få utan avgift, sträva efter att inte betala något.

·         Ring runt och använda jämförelsesajter.

·         Marknadens aktörer är glada så länge kunderna är passiva och bara betalar, men varför skall man bara betala år ut och år in?

·         Sprid ut dina tjänster, samla dem inte på ett ställe, ofta ”får” du ett mediokert paket som ligger någonstans i mitten av vad marknaden kan erbjuda som bästa. Om du istället delar upp allt och blandar och ger så kan du välja det bästa erbjudandet på varje ställe och på så sätt alltid ha den bästa dealen.

 

Vad det gäller t ex elavtal, handla upp den så billigt som möjligt på en kortare period och byt efter 1 år eller 3 eller vad du nu väljer för period, handla upp på nytt hela tiden. Gör samma sak med dina försäkringar, lägg några timmar på att jämföra villkor och gör det engång om året. Du kommer att förvånas över hur mycket det faktiskt skiljer sig i pengar i slutändan. Var inte rädd för att prova nya företag, man måste våga för att vinna.

 

Vi har också en konstig förmåga i Sverige att ofta betala dubbelt vad det gäller försäkringar, gå igenom vad du har för försäkringar, se till att du inte är ”dubbelförsäkrad” för du får bara ut ersättning från ett bolag ändå vid en skada. Vi har en övertro i Sverige på försäkringar. Se till att du inte har någon försäkring som du inte behöver, handla upp alla på nytt som sagt var varje år. Försök att pressa priserna. Ställ bolag mot varandra jämför och försök att spela ut dem mot varann.

 

Köp aldrig några produktförsäkringar till några elektronikgrejer, se istället till att du har ”allrisk” tillägg i din hemförsäkring, då är det lugnt. Sen så gäller alltid konsumentköplagen i 3 år oavsett vad som står på kvittot. Handlarna idag verkar ”låtsas” som att det bara är 2 år, men det är alltid tre år.

 

Gör på det här sättet med alla saker i din ekonomi och med alla dina utgifter, ifrågasätt, kontrollera vad du behöver, säg upp, och handla upp på nytt nångång om året. Gör man det till en vana så blir det inte så komplicerat lägg 2-3 timmar om året på detta och du kanske tjänar in några tusenlappar?

 

Var aktiv, bevaka dina utgifter, säg upp och gör dig av med dem som du inte behöver eller kan slippa betala för, ett enkelt sätt att förbättra ekonomin med flera hundra i månaden är att göra så här.

Vidare till Bankvalet…

 

tillbaka.jpg                       2012 © ROBERT NYBERG för RN-PROJEKT