PRIVATEKONOMI.RN-PROJEKT.SE

 

 

 

 

grisen.gif

 

 

Genom att räkna ut vad du har för disponibla pengar per dag och vecka så kan du lätt hålla en beräknat budget eller lättare bygga en förväntad buffert.

 

Jag tog fram idén om pengar per dag när jag började fundera på hur mycket pengar man behöver som person för att överleva en månad och jag kom fram till ungefär 100kr om dagen av de pengar som återstår då allt är betalt. Det räcker t e till frukost och lunch varje dag. Man behöver inte leva så naturligtvis men det är ett bra nyckeltal att utgå ifrån.

Att bygga buffert

 

En buffert kan du bygga på flera olika sätt, dels enligt tipsen i ”De små inkomsterna” och enligt spartipsen i ”Så handlar du”.

 

Du kan spara pengar på banken, hemma i en spargris, i en gammal kaffeburk, i en bok eller kuvert eller vad som helst. Det är egentligen ganska oväsentligt, bara man har en buffert så att säga.

 

Men hur stor skall då en buffert vara? Det finns inget hinder för att den blir hur stor som helst, men det finns inget självändamål med det heller.

 

Försök att tänk så här att du eller familjen skall kunna överleva 3-4 månader utan inkomster, det är en lagom nivå på en vardagsbuffert. Då räcker säkert pengarna också ifall du måste göra någon reparation eller byta varmvattenberedaren eller något sådant, för du blir ju sannolikt inte utan inkomst samtidigt som något av detta händer, det är bara att använda en del av pengar och sedan bara spara ihop nya.

 

Försök att ha en överskottslikvid på ditt konto som gör att du ”dem tunga månaderna” inte behöver ta några smålån eller använda betalkortets kredit. Se istället till att buffert finns där och kan gå in vid dem tillfällena, men var disciplinerad med den bufferten. Använd den inte till konsumtion.

 

Förutom att spara som de beskrivits på sidorna ”De små inkomsterna” och ”Så handlar du” så är ett bra tips att varje månad göra en budget för sin ekonomi. Börja om från noll varje månad. Spara undan alla pengar som eventuellt kan finnas kvar på kontot då den nya lönen kommer in. Använd dem pengarna som din ”likviditetsbuffert”.

 

Jag har utvecklat ett Excel verktyg för att göra en vardagsbudget. Där kan du fylla in dina inkomster och utgifter samt sparande och tillgångar, och där också se vad du har för pengar för att använda per dag och per vecka under månaden. Dessa nyckeltal är intressanta och du kommer att lära dig att kanske inte använda mer pengar än vad du har per dag, på det sättet är det lättare att hålla budgeten och bygga bufferten. Dessa nyckeltal är också bra för jämförelse och för att se din ekonomiska utveckling.

 

Du kan laddaner Excelverktyget här…

 

Har du frågor om det eller om du behöver support

om det kan du maila till:

Allmänna frågor: privatekonomi@rnprojekt.se

 

Vidare till Spara och Spendera…

 

tillbaka.jpg                       2020 © ROBERT NYBERG för RN MANAGEMENT