PRIVATEKONOMI.RN-PROJEKT.SE

Läs mer om Everydaycard 

genom att klicka på kortet.

·        195:-kr I årsavgift, från och med den andra året. Första året är gratis.

·        1% på alla köp på matvarubutiker och bensinstationer. På övriga köp 0,5%. Det finns ingen begränsning på vad du får bonus på.

·        Handlar du dock för 20000:-kr under en bonusperiod som är 6 månader så blir helt plötsligt alla köp 1% bonusgrundande. Då är det t om riktigt lönsamt.

·        Utbetalningen sker som en kreditering på fakturan som skickas ut innan midsommar och jul.

·        Du kan betala med e-faktura,

·        En hel del försäkringar ingår i kortet för resor, hyrbilar, hemelektronik mm.

 

Nackdelar:

·        Årsavgift från år 2, fast den är låg (195kr), använder du kortet till alla köp så jobbar du snabbt in avgiften.

·        Se till att du ändrar beloppet som aviseras med e-faktura, delbetalning är alltid förinställt.

·        Bonusen kan försvinna om du inte använt kortet under 5ggr på en bonusperiod (6 månader).

·        Man skall ej ta ut pengar från betalkort i bankomat, då detta kostar pengar. Jag kommer att skriva mer om det på sidan bankvalet.

 

BETALKORTSVALET…

 

Ett betalkort kan göra att du skjuter fram kostnader och i praktiken ofta handlar för pengar som du ännu inte har. Att ha ett betalkort innebär att man måste vara disciplinerad och hålla reda på hur mycket man handlar för och att det är förenat med en skuldrisk att ha ett sådant här kort om du inte tidigare har erfarenhet av det, du får liksom inte ta ut alla pengar från ditt konto och samtidigt handla med kortet. Iden med ett sådant här kort är helt enkelt att du inte använder kontanter för vardagliga köp.

 

Jag rekommenderar DOCK att du varje dag eller varje vecka sätter av pengar från ett konto till ett annat motsvarande de köp du gjort med betalkortet, och när fakturan kommer så har du redan summan att betala in klar. Du använder alltså kortet som ett bankkort i princip. Varför du skall göra så här går jag igenom på sidan bankvalet.

 

Det fanns tidigare väldigt många vassa alternativ som gav cashback runt 1%, idag är dessa starkt begränsade. Dels p g a internationella regeländringar. Men fortfarande finns bra alternativ.

 

De kort som vi redovisar här är Everydaycard som ger mellan 0,5% till 1% i bonus på alla köp, helt utan begränsningar. Och sedan har vi Preem, som också är ett bra gratiskort som ger 0,5% men inte överallt.

Läs mer om Preem Mastercard

genom att klicka på kortet.

 

Nackdelen med de flesta andra så ”kallade” återbäringar på olika kort är att sådant måste återinvesteras hos en viss leverantör eller på ett visst sätt. Jag fokuserar enbart på kort där man får bonus tillbaka i form av riktiga pengar som ej är knutna till att användas på ett visst sätt.

 

Fördelen med Everydaycard är att du får en kreditering på fakturan, annars om du får en bonuscheck så får du ju inte bonus för att handla med den, men det krediterade beloppet får du ju bonus när du använder t om.

 

Även American Express Blue ger återbäring på 1,25%. Men detta kort är så dyrt och kan bara användas på 60% av inköpsställena, de flesta tar inte det, därför rekommenderar jag inte det kortet. Det är helt enkelt för begränsat.

 

Vidare till sidan om sparande…

tillbaka.jpg                       2019 © ROBERT NYBERG för RN-PROJEKT